Počitniško branje

Ob poletnih počitnicah, so police v knjižnicah dobesedno izropane. Posebaj polica s kriminalkami, ta je skoraj prazna. Knjigožerji in redni obiskovalci knjižnice smo kar malce v šoku, če se malo pohecam, saj knjig zlepa ne bo zmanjkalo.

Že kot otrok sem tovorila na morje kup knjig, romane seveda in dobre zgodbe, kar mi je ostalo do danes. Ležalnik v senci ob morju, noge na sonce, kava in dobra knjiga. Zame raj.

In katere knjige so mi najboljše za tako lahkotno poletno branje:

Ritheu Jurij, Sanje v megli

 

Tudi husky ima v knjigi Sanje v megli veliko vlogo. Tale na sliki pa mirno čaka pred knjižnico na gospodarja.
Tudi husky ima v knjigi Sanje v megli veliko vlogo. Tale na sliki pa mirno čaka pred knjižnico na gospodarja.

 Zgodba se dogaja na začetku 19. stoletja na Čukotskem polotoku, kjer se je leta 1930. rodil tudi pisatelj pričujočega romana, kar pomeni, da je opis ljudi, pokrajine in dogajanja zelo verodostojen.

Na kanadski ladji odjekne eksplozija ina mornar John McLennan obleži s hudo ranjenimi rokami. Pomagajo mu Čukči, ki živijo v naselju blizu morja. Ker je bolnišnica predaleč, mu rane zašije šamanka in John ostane živ, namesto rok ima zdaj štrclje.

Ko se vrnejo, njegove ladje ni več in John je primoran zimo preživeti pri Čukčih. Nauči se uporabljati roke take kot so mu ostale po operaciji in njegovi novi prijatelji mu pri tem pomagajo. Njihova dobrota, poštenje in moralnost ga prepričajo, da med njimi tudi ostane.

David Benioff

25. ura

mednarodna pasja razstava25. ura je zanimiva in berljiva zgodba o Montyju Morganu, ki je zaradi preprodaje mamil obsojen na sedem let zapora. Do prestajanja kazni mu ostane še en dan na prostosti, o katerem govori knjiga.

Spremlja ga kuža, ki ga je našel na cesti in ga pozneje v varstvo vzame njegov oče. Spremljamo preplet Montyjevega prejšnjega življenja in večer, ki ga preživi s svojimi prijatelji.

Donna Leon

benetke, veneziaAmeriška pisateljica Donna Leon, ki je skoraj 20 let živela v Benetkah, je napisala serijo kriminalk o beneškem komisarju Guidu Brunettiju in že 13 jih je prevedenih tudi v slovenščino. Prav vse so odlične, zato nisem izpostavila nobenega naslova.

Pisateljica se loteva aktualnih problemov italijanske družbe. Dr.Brunetti uspešno rešuje vse primere, ob tem pa spoznavamo mesto Benetke in po celem svetu znano italijansko kulinariko.

Anthony Capella

Recept za ljubezen

botanicni-vrtZgodba se dogaja v Italiji med drugo svetovno vojno, toda ta ni v ospredju. Govori o ljubezni in dobri italijanski hrani, s katero glavna junakinja Livia očara svojega delodajalca, britanskega vojaka Jamesa Goulda, ki je častnik za poroke.

Da bi ušle bedi in pomanjkanju, ki je bila proti koncu vojne čedalje hujša, so se italijanke na hitro poročale z britanskimi vojaki. Naloga častnika za poroke je bila, ugotoviti ali je prošnja za poroko oddana iz ljubezni ali preračunljivosti. Poroko je lahko odobril ali pa tudi ne. In kaj zdaj ko se Livia in James čedalje bolj zbližujeta, bo lahko James za vzor drugim vojakom?

Antonio Gala

Turška strast

vrtnicaTurška strast je ljubezenski roman in strast v naslovu ni niti malo pretiran.

Desideria Olivan je srečno poročena španka, ki se na izletu v Istanbul zagleda v tamkajšnjega turističnega vodiča Jamama in zanj je pripravljena zapustiti vse in vsakogar v svojem življenju.

Ostane v Turčiji in sprva je ljubezenska zgodba romantična in taka kot mora biti, toda kaj kmalu se izkaže, da je Jamam v bistvu zelo okruten človek, ki za dosego svojih ciljev od Desiderie zahteva tudi, da prodaja svoje telo. Kljub peklu v katerem se je znašla, pa njena strast do lepega turka ne pojenja in jo peha v pogubo.

Agatha Christie, Umor na golfišču