Devet poletij

Rina Huber

Devet poletij

Odisejada avstralskega zakonskega para po Sredozemlju

Feliks Huber je priznan kirurg na avstralski kliniki, njegova žena Rina Huber pa je profesorica na fakulteti.

Par blizu 60-tih let, z odraslimi otroci, živi srečno življenje, že vse od najstniških let, ko sta se spoznala in pozneje tudi poročila.

Ko Feliksu odkrijejo redko obliko raka, par ne obupa. Oba se upokojita, prodata hišo v Avstraliji, kupita barko in uresničita življenjsko željo, jadranje po Sredozemlju.

Z barko, ki sta jo poimenovala Galatea, sta v devetih poletjih prejadrala obalo Francije, Italije, kjer sta se navduševala nad Toskano, šla okoli škornja v Jadransko morje in plula ob dalmatinski obali, obiskala Benetke. Njuna pot se je nadaljevala do Grčije in Turčije pa vse do Izraela, od koder so tudi njune korenine.

Vse to v devetih poletjih. Na poti sta raziskovala tudi kopno in si ogledovala krajevne znamenitosti. Seveda so bile tudi težave. Popravila, ki jih je zahtevala Galatea, so bile zanemarljive v primerjavi z zdravstvenimi težavami, ki so pestile oba. Toda usklajen in ljubeč par, kljub temu z optimizmom in odločnostjo, premaguje težave in se veseli vsakega dneva posebaj.

Zanimiva in berljiva knjiga. Nisem navdušena za jadranje, toda moč nekoga, da se pri 60-tih letih in z boleznijo, ki se kar naprej ponavlja, odpravi na tako pot, me navdušuje. Zakaj bi obupali, dokler živimo, živimo polno.

353 strani