Beograd – Avala

Izlet v Beograd, prestolnico Srbije.

Novi televizijski stolp na Avali meri 204,8 metrov

Ko smo obiskali Avalo, hrib v bližini Beograda, je bilo poletje in dobrih 40 stopinj. Avala je 511 metrov visok hrib, pokrit z gozdom, skozi katerega vodi kar nekaj označenih planinskih poti. Pravi raj za rekreacijo Beograjčanov.

Avala ima tudi nekaj znamenitosti, zaradi katerih jo oblegajo tudi turisti. Televizijski stolp je visok 204,8 metrov. Na višini 123 metrov je zastekljena razgledna terasa, s katere se ob jasnem vremenu vidi Beograd pa vse do Fruške gore.

Današnji stolp na Avali so gradili od maja 2077. do konca leta 2009. Nadomestil je stari stolp, ki ga je NATO leta 1999. bombardiral in porušil. Od starega stolpa je ohranjeno nekaj manjših delčkov, ki so razstavljeni v pritličju novega stolpa.

Na Avali je tudi hotel Avala. Zgradbo so postavili leta 1928. po naročilu kralja Aleksandra I. Karađorđevića in po načrtih ruskega arhitekta. Ob vznožju vhodnega stopnišča sedita dve sfingi. Ob pogledu na sfingi sem se spomnila na ljubljanske kamnite pse v Tivoliju.

V njej je imelo prostore Ministrstvo za gozdarstvo. Danes je tu hotel Avala z gostiščem. Za hotelom nas pot popelje do znamenitega spomenika neznanemu junaku, ki je delo kiparja Ivana Meštroviča.

Sedeča sfinga pred hotelom Avala je izdelal ruski kipar Vladimir Zagorodnjuk.
Do restavracije in razgledne terase peljeta dve hitri dvigali
Ostanki starega stolpa na Avali, ki so ga postavili leta 1965
Razgledna ploščad na stolpu
Pogled s stolpa na z gozdom pokrito Avalo in okoliška naselja
Pogled s stolpa na hotel Avalo in grobnico neznanemu junaku
Novi televizijski stolp na Avali so dokončali konec leta 2009

 
Povezano: Beograd – Kalemegdan in trdnjava

Hram sv. Sava v Beogradu

Skadarlija