Tisha, Specht Robert

Roman Tisha je resnična zgodba, ki jo pripoveduje  Ann Hobbs. Kot devetnajstletno dekle  je leta 1927 odpotovala s karavano na Aljasko, kjer je dobila delo učiteljice na vaški šoli.  Od tu naslov knjige, kajti indijanski otroci niso mogli izgovoriti tovarišica, pa so jo klicali tisha. Že sama pot do mesta na jugu Aljaske z imenom Chicken je pustolovščina. Potovala je več dni  na konjih, po divji in mrzli pokrajini, kjer na popotnike prežijo nevarni volkovi in druge živali. Chicken je rudarsko naselje, kjer so ljudje iskali zlato, ki ga je tu čedalje manj, toda nekateri so še vztrajali.

Ann skupaj z vaščani usposobi prostor učilnice v leseni hiši, kjer bo potekal pouk in , ki je bila že precej zanemarjena. Otroci so jo imeli zelo radi in so z veseljem prihajali h pouku. Poleg poučevanja pa je skrbela še za vaško trgovino, ki jo je imel lastnik karavane s katero je prišla.  Kljub divjini, mrazu, ki seže do – 75 stopinj v zimskem času pa so tudi tu med belci in Indijanci nesoglasja, med njimi vlada zakoreninjeno sovraštvo. Ann se vaščanom zameri, ker zagovarja enakost med prebivalci, še najbolj pa ji zamerijo, ko se zaljubi v fanta mešane krvi.

Opisi življenja in pokrajine so zelo živo opisani. Mraz, sneg, oblačila, ki jih potrebujejo, kurjava v teh ekstremnih pogojih, znameniti aljaški vlečni psi z vpregami. Skratka izredno zanimivo branje.

Šola na Aljaski, kjer je živela in poučevala Ann Hobbs, Tisha. Slika je na spletu chickenalaska.com.
Šola na Aljaski, kjer je živela in poučevala Ann Hobbs, Tisha. Slika je na spletu chickenalaska.com.