Tess Gerritsen, Žetev

knjigeRoman Žetev je kriminalka iz medicinskega sveta.  Je zgodba o nadarjeni mladi kirurginji Abby DiMateo, ki je na usposabljanju v ugledni bolnišnici Bayside v Bostonu. Bolnišnica je specializirana za presaditve srca.

Za presaditev organov obstajajo seznami bolnikov, na katerih so ti razvrščeni po življenjski nujnosti presaditve in ne po teži bančnega računa. Saj tako bi moralo biti.

Ko Abby srce, ki so ga namenili bogatašinji, presadi na smrt obsojenemu 17-letniku, se nanjo zruši plaz obtožb. Toda Abby je pogumna ženska in počasi začne odkrivati kaj se v tej nekoč ugledni bolnišnici dogaja.

Iz Rusije, so z ladjo, v Ameriko pripeljali sirote, ki jih nihče ne pogreša, jim odvzeli organe, temu so rekli žetev, in jih za vrtoglave zneske prodali bogatim bolnikom. Toda Abby in detektiv Katzka razkrijeta hudodelsko združbo ruske mafije in skupine pokvarjenih in pohlepnih srčnih kirurgov.

Tess Gerritsen, rojena 1953 leta, je zdravnica, ki je začela objavljati romane, opustila svoj poklic in se posvetila samo pisanju napetih medicinskih kriminalk.