Rose Tremain, Dolga pot domov

Rose Tremain, Dolga pot domov, 395 strani, Učila 2009

Britanska pisateljica Rose Tremain, je napisala roman Dolga pot domov, v katerem opisuje življenje ekonomskih migrantov iz vzhodne Evrope.

Knjiga nam pripoveduje zgodbo o Levu, ki je izgubil ženo in delo, zato se odpravi na 50 ur dolgo vožnjo z avtobusom, do Londona. Poleg njega je sedela Lidija, ki jo je v Londonu čakalo mesto prevajalke.

Lev je brez izobrazbe in z zelo slabim znanjem angleškega jezika. Prve dni se ne znajde in spi na prostem kot brezdomci. Potem pa mu pomaga Lidija, ki mu najde službo pomivalca v restavraciji, pa tudi sobo pri ločenem in zamorjenem Christiy. Spremljamo vzpone in padce Leva v Londonu. Od napredovanja v službi, do izgube le te, napada najstnikov, do dela na blatnih poljih severa, kjer je obiral beluše.

Nekega dne pa Lev dobi idejo, kaj si v življenju želi početi in vse svoji moči usmeri v svoj novi cilj. V svoji državi, v majhnem mestecu, blizu svoje rojstne vasi, si želi odpreti restavracijo, z odlično hrano, ki se jo je naučil pripravljati v Londonu. Tako bo rešil revščine svojo petletno hčerko in ostarelo mamo, pa tudi na svoje prijatelje ni pozabil. Toda, ali mu bo uspelo zbrati najmanj 10.000 funtov za odprtje restavracije?

Podobno počitniško branje: Brezdomka v Parizu