Prva damska detektivska agencija

knjigeAlexsander McCall Smith

Dobri soprog z Zebrinega dovoza

Dobri sobrog z Zebrinega dovoza je 8. knjiga serije detektivskih romanov “Prva damska detektivska agencija”. Dogajanje je postavljeno v Bocvano, ki je sila vljudna dežela, oziroma v njeno glavno mesto Gaborone. Bocvana meji na Južno Afriko, Zimbabve in Namibijo.

Glavna junakinja in lastnica “Prve damske detektivske agencije” je ma Ramotswe, ki je prijazna, dobrosrčna in tradicionalne postave, kar pomeni precej obilne postave.

Njena pomočnica v agenciji je ma Makutsi, ki je končala bocvansko administrativno šolo z 97%, kar je zelo pomembno, a na žalost samo zanjo, kajti kljub tolikšnemu uspehu, je le pri ma Ramotswe dobila službo, drugje so bolj kot na procente, gledali na zunanjost.

Ma Ramotswe je poročena z J.L.B.Matekonijem, lastnikom avtomehanične delavnice “Pri hitrem mehaniku”. Oba imata pisarno in delavnico na Zebrinem dovozu.

Gaborone, glavno mesto Bocvane, kamor je postavljeno dogajanje serije detektivskih romanov "Prva damska detektivska agencija.
Gaborone, glavno mesto Bocvane, kamor je postavljeno dogajanje serije detektivskih romanov "Prva damska detektivska agencija.

Živijo zelo pestro življenje, kajti primerov, ki jih morajo rešiti je vedno več.

Ukvarjajo se z najrazličnejšimi problemi svojih sokrajanov. Naprimer s  primerom zasledovanja prešuštnega moža, pa primer nenavadnih smrti v bolnišnici v Mochudiju, morajo pa tudi odkriti, kdo v neki tiskarni krade zaloge v skladišču.

Seveda Ma Ramotswe in njena pomočnica skoraj vse primere rešita na svoj pronicljivi način.

Alexander McCall Smith se je rodil v Zimbabveju. Kot profesor medicinskega prava je predaval v Bocvani in Edinburgu, na Škotskem. Zelo rad je pripovedoval zgodbe iz Afrike in tako se je rodila zabavna serija romanov “Prva damska detektivska agencija”.

Alexander McCall Smith je napisal več kot petdeset knjig. Živi na Škotskem.