Metelkova, mesto muzejev

Od stare avstro-ogerske vojašnice do mesta muzejev, kjer se staro in novo tesno prepleta.

Znak Evropske kulturne poti Sv. Martina Tourskega - Martinova pot.

 Ob Metelkovi cesti v Ljubljani, nastaja pravo malo muzejsko mesto. Etnografski muzej in Narodni muzej Slovenije sta tu že nekaj let. Pridružila se jima je še Kinoteka, ki ima tu muzejski oddelek in knjižnico. Ob lepem in toplem vremenu pa naj bi se tu predvajali kinotečni filmi na prostem. V nastajanju je Muzej sodobne umetnosti, kamor naj bi se preselila Moderna galerija, ki zdaj domuje na vhodu v mestni park Tivoli.

Staro vojašnico so zgradili med leti 1882. do 1895. za polk belgijskega kralja in je bil nekaj časa tu nastanjen. (dedi.si)

Danes so stare dvonadstropne zgradbe obnovili in jim dodali nove, moderne prizidke. V edini tronadstropni zgradbi domuje Etnografski muzej s stalnimi in občasnimi razstavami. Zadnjo nedeljo v mesecu je vstop prost, poteka pa tudi manjši sejem slovenskih rokodelskih mojstrov.

Etnografski muzej je tudi informativna točka za Martinovo pot. To je Evropska kulturna pot Sv. Martijna Tourskega, ki je simbol medsebojne delitve. Pot je dolga 1800 km. Začne se na Madžarskem, v Szombathelyju, rojstnem kraju Sv.Martina, gre skozi Ljubljano, Benetke in se konča v Franciji, v Toursu, kjer je Sv. Martin umrl. Septembra 2005. je bila pot razglašena za Veliko kulturno pot Sveta Evrope.

Etnografski muzej na Metelkovi 2, Ljubljana
Etnografski muzej, Narodni muzej Slovenije, na dvorišču naj bi nastala letna Kinoteka.
Nekoč stražarnica, danes tu urejajo informacijski center muzejskega kompleksa.
Stavbe ob Metelkovi, stražarnica, za njo zgradba za vojake. Danes je to upravna zgradba Etnografskega muzeja.
Vsako zadnjo nedeljo prireja Etnografski muzej sejem slovenskih rokodelcev, tudi lončarjev.
Eksponat v Etnografskem muzeju, zibelka iz leta 1890.
Narodni muzej Slovenije na Metelkovi 2, rekonstrukcija stare zgradbe in novi prizidek.
Muzej sodobne umetnosti Ljubljana v nastajanju.

V teh stavbah so bivali vojaki. Ob njih je tudi del, kjer so bili hlevi, skladišče in zapori. Ta del danes poznamo kot Metelkova mesto, ki so ga mladi vzeli pod svoje okrilje in tam prirejajo različne predstave. V nekdanjih zaporih pa je nastal enkraten hostel Celica, ki je poznan in cenjen tudi izven Slovenije.

Nekoč vojaški hlevi, danes mladinski center, Metelkova mesto.
Nekoč zapori, danes svetovno znan hostel Celica.

Še en kulturni del Ljubljane: Krakovski nasip