Maine Coon

Maine Coon, od ameriške divje mačke do hišne ljubljenke

Na praznovanju svetovnega dneva živali v ljubljanskem parku Tivoli, so me poleg črnega ruskega terierja, navdušile tudi velike mačke, ki so jih v park pripeljali kar v vozičkih, namenjenih prav za mačke in majhne pse. To so Maine Coon.

Velika lepotička, mačka Maine Coon.

Samci Maine Coon dosežejo težo tudi do 12 kg, samice nekoliko manj. Moja psička pasme pritlikavi koder je imela 9 kg.

Telo teh mačk je dolgo in mišičasto z močnim vratom, šape so velike in okrogle, rep je dolg skoraj kot telo in zelo gosto porasel z dlako. Maine Coon mačke imajo široko in pravokotno glavo z zaobljenim čelom, ter močno povdarjeno brado. Uhlja sta velika (zaželeni so čopki na vrhu in notranjosti uhlja), široka na bazi in rahlo nagnjena naprej. Oči so velike, ovalne (ko so močno odprte so okrogle) in precej narazen (dovoljene so vse barve). Dlaka je krajša na plečih (in glavi) in daljša na šapah in trebuhu (zaščita pred snegom), svilnata in gosta (lahko se vzdržuje). Poznamo veliko barvnih kombinacij (zelo malo jih ni dovoljeno).Vir:  goldenmainecoon

Pri mačkah Maine Coon je dovoljenih veliko barvnih kombinacij.

Ime so dobili po ameriški državi Maine, ki je tega velikega lepotca vzela za svojo uradno mačko. Po nekaterih zgodbah, je pasma nastala s križanjem domače mačke in rakuna (coon). Od tu ime Maine Coon.

Maine Coon, lepe, velike in umirjene mačke.
Maine Coon v mačjem vozičku.

Povezano: Praznovanje v Tivoliju