Ljubljana in Plečnik 2.

Od frančiškanske cerkve na Prešercu, čez Tromostovje in ob Ljubljanici do Zmajskega mostu, majhen prostor, veliko Plečnika.

Koroščev križ v kapeli frančiškanske cerkve v Ljubljani.

Sprehod po poti arhitekta Plečnika začnem v frančiškanski cerkvi, na Prešernovem trgu. Za glavnim oltarjem, na katerem lahko vsak veseli december občudujemo največje jaslice, je Kapela s križem. Bronasti križ ima žensko figuro, ki predstavlja vero. Štirje medaljoni predstavljajo: modrost, radodarnost, zvestobo in srčnost. Na medaljonu, ki je na vrhu in predstavlja modrost, je portret Plečnika. (Vir: Plečnikova Ljubljana)

Med najbolj znanimi mojstrovinami Plečnika je Tromostovje, ki so ga gradili med leti 1929. do 1932. Ob Ljubljanici lahko občudujemo Plečnikove tržnice. Na začetku trnic je simpatičen paviljon, cvetličarna. Plečnik je tlakoval Pogačarjev trg. V veži škofijskega dvorca je spominska plošča posvečena Napoleonu, ki je tu bival ob svojem obisku Ljubljane leta 1797.

Plečnikove tržnice z veličastnim arkadnim stebriščem, ki spremljajo krivuljo Ljubljanice.(gradnja 1940. do 1942.) Plečnik je načrtoval na Vodnikovem trgu postaviti novo mestno hišo. Toda prostor danes zaseda dobro založena ljubljanska tržnica.

Plečnikov paviljon - cvetličarna, kot začetek Plečnikovih tržnic, v ozadju Mesarski most, ki je bil tudi v mojstrovih načrtih.
Rečna stran Plečnikovih tržnic
Dvonadstropna loggia
Odprta loggia, ki gleda na Ljubljanico
Plečnikove tržnice, stolnica, škofijski dvorec in semenišče.
Ribarnica in ribja restavracija
Kolonada Plečnikovih tržnic spominja na kolonado pred. sv.Petrom v Vatikanu.

Povezano: Ljubljana in Plečnik

Nadaljevanje: Trnovski most