Koper – Capodistria

Koper ni samo pristanišče, je tudi mesto polno zanimivosti in znamenitosti.

Vedno smo se mimo Kopra samo zapeljali proti Istri ali pa proti Italiji, ko smo šli po čevlje in kavbojke, kar se mimogrede danes ne splača več, češ v pristanišču pa ja nimamo kaj početi razen, da si ogleduješ ladje, taka navdušenka za ladje pa spet nisem. Toda, ko smo se enkrat “ojunačili” in si Koper malo pobliže ogledali, smo bili prijetno presenečeni. Pa še za enodnevni izlet iz Ljubljane na sončno Primorsko je  ravno pravšnja destinacija.

Pretorska palača
Pretorska palača

Predvsem smo se sprehodili po starem mestnem jedru, kjer so stare palače, nekatere obnovljene, druge še čakajo na svojo preobrazbo. Center tega mestnega jedra je Titov trg, ki je križišče vseh glavnih mestnih dogajanj in ga obdajajo veličastne palače:  pretorska palača, mestna loggia, stolnica, mestni stolp in orožarna.

Pretorska palača je bila sedež mestne oblasti. Palača je bila leta 1348 zelo uničena in obnovitvena dela so se zavlekla do 15. stoletja. Renesančni portal z letnico 1481 nam pove, da je bil Koper tesno povezan s kulturnim in političnim središčem, Benetkami.

Loggia
Loggia

Loggio so zgradili v letih 1462 do 64, kot shajališče meščanov, kar je še danes, kajti tu je prijetna kavarna kjer smo si privoščili kavo in sladoled.  Skoraj enako loggio pa imajo tudi v Padovi.

Med loggio in pretorijo je stolnica z mestnim stolpom na katerega smo se povzpeli in odprl se nam je prekrasen razgled na mesto in daleč na morje. Zvečer smo se polni lepih vtisov vrnili v našo Ljubljano.

Loggia v kateri je bila ob našem obisku prijetna kavarna
Loggia v kateri je bila ob našem obisku prijetna kavarna
Mestni stolp
Mestni stolp
Vodnjak iz leta 1666 na Prešernovem trgu v Kopru.
Vodnjak iz leta 1666 na Prešernovem trgu v Kopru.