Jill Paton Walsh, Smrt pod knjigami

knjigeRoman Smrt pod knjigami je detektivski roman, ki se dogaja v Cambridgeu. Glavna oseba romana je medicinska sestra na uglednem koledžu, Imogen Quy. Ta lik so bralci v Angliji poimenovali kar “gospa Morse”, kot primerjava z Dexterjevim inšpektorjem Morsem, ki smo ga na slovenski televiziji lahko gledali v zelo dobri TV nadaljevanki.

V delu knjižnice na koledžu v Cambridgeu, kjer hranijo zelo dragocene knjige, najdejo truplo mladega študenta, Philipa Skellowa. Odgovorni sprva trdijo, da je šlo za nesrečo in , da se je študent pri padcu udaril v glavo in umrl. Toda pronicljivi sestri Imogen Quy je zadeva zelo sumljiva.

Ko detektivski narednik Mike Parson le začne preiskovati zadevo kot umor in ko najdejo še truplo dekleta in ko izgine profesor, ki ima zelo staro zbirko knjig, med katerimi so mu najdragocenejšo že ukradli, Mike in Imogen s skupnimi močmi prideta zadevi do dna.

Pisateljica Jill Paton Walsh se je rodila leta 1937 v Londonu, zdaj živi v Cambridgeu. Med ostalimi romani je napisala štiri detektivske romane v katerih nastopa pronicljiva bolniška sestra Imogen Quy.