Dvojno zavarovanje

James M. Cain – Dvojno zavarovanje

Double indemnity

Kriminalka - Dvojno zavarovanje

Kriminalka Dvojno zavarovanje je zgodba, ki jo pripoveduje  zavarovalniški agent Walter Huff in se dogaja v Hollywoodu.

Zgradba zgodbe je nenavadna, take še nisem brala, a zanimiva. Že na začetku izvemo kdo je morilec in kdo mu je pomagal. To je Walter in zgodba je izjava in priznanje o tem kar je storil.

Ko se nekega dne Walter odpravi h svojemu zavarovancu Nirdlingerju, da bi obnovila zavarovanje, je tam samo njegova zapeljiva žena Phyllis. Par se zbliža in v njunih glavah se porodi načrt o tem, kako se bosta znebila moža.

Kot izkušen zavarovalniški agent se Walter domisli, da bosta umor prikazala kot železniško nesrečo, saj v takem primeru zavarovalnica izplača dvojno zavarovanje.

Rečeno storjeno. Toda, ker je vedno tudi toda, je tudi v tej kriminalki in to v obliki Keyesa, še bolj izkušenega zavarovalničarja, ki ne verjame, da se je zgodila nesreča niti samomor, sumi da se je zgodil umor.

Ameriški pisatelj James Mallahan Cain se je rodil 1892. leta ameriški državi Maryland. Po izobrazbi je bil dramaturg, vendar se je ukvarjal z novinarstvom in pisateljevanjem. V Sloveniji je bolj znana njegova kriminalka Poštar pozvoni vedno dvakrat. Po obeh omenjenih knjigah so posneli tudi zelo uspešna filma.

Dobra kriminalka:

Nežnost volkov