Arnaldur Indridason, Mesto kozarcev

Mesto kozarcev, 271 strani, Didakta

Mesto kozarcev je kriminalka. Zgodba se dogaja na Islandiji, večinoma v glavnem mestu Reykyavik. Podnaslov romana je Reykjaviški triler in je odlično počitniško branje. Knjiga je v mehki vezavi tako, da je lahka za prenašanje na plažo ali pa tja kamor smo se namenili na oddih. Lahko tudi v Botanični vrt Ljubljana, ki ima prav na današnji dan, 11. julija 2010. svoj 200-ti rojstni dan.

V kletnem stanovanju hiše v Reykyaviku najdejo truplo starejšega moškega in ob njem kratko sporočilo na listu papirja “Jaz sem ON”. Inšpektor Erlendur se s svojima sodelavcema odpravi na lov za morilcem. Toda zadeva se zaplete, kas se za vsako dobro kriminalko spodobi.

Erlendur odkrije, da je bil umorjenec Holberg, navidez simpatičen in zabaven, v resnici kruti posiljevalec. Pred mnogimi leti je bil obdolžen za svoje dejanje, a nikoli ga niso obsodili. Toda vse se vrača, vse se plača, pravi pregovor, tako je tudi Holberg za svoja dejanja plačal z življenjem.

Kdo ga je ubil? Kaj ima pri vsem tem genetika? In kaj je inšpektor Erlendur odkril na Centru za genetske raziskave? Ja vsega pa ne smem povedat.

Inšpektor Erlendur je star okoli 50 let, je že dolgo ločen in ima dva otroka, sina in hčer Evo Lind.

Mesto kozarcev pa je soba kjer patologi v kozarcih s formalinom shranjujejo dele telesa, ki jih raziskujejo.

Arnaldur Indridason se je rodil leta 1961. in je bil sprva novinar. Roman Mesto kozarcev je prvi v seriji romanov z inšpektorjem Erlendurjem v glavni vlogi.

Botanični vrt Ljubljana

 Počitniško branje: Umor na golfišču, Agatha Christie