Pes terapevt

Gustav, pes terapevt iz Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.
Gustav, kraljevski veliki koder, pes terapevt iz Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke.

Že od nekdaj je bil pes človeku ne samo družabnik, ampak tudi pomočnik: pri reševanju pogrešanih ljudi ali zasutih pod snežnim plazom, pomoč pastirjem pri čuvanju črede, policijski in vojaški psi, ki so izurjeni za iskanje droge, v severnih deželah, kot je Aljaska, uporabljajo aljaške malamute za vleko sani. So tudi odlični filmski igralci. Legendarna Lassie, škotska ovčarka, pa dobrodušni velikan Beethowen, bernardinec, in v novejšem času detektiv Rex, nemški ovčar.

Res vsestranski so lahko ti prisrčni hišni ljubljenčki, če jih pravilno izurimo in jim posvetimo svojo pozornost. Seveda imajo pri tem zelo veliko vlogo njihovi vodniki. Oba, vodnik in pes, morata biti pravilno usposobljena za nudenje terapevtske pomoči. Taka terapevtska skupina je prav gotovo Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke pomagačke. Skupina prostovoljk in prostovoljcev se je letos predstavila tudi na mednarodni razstavi vseh pasem Cacib Ljubljana 09.

Tačke pomagačke, psi terapevti s svojimi vodniki.
Tačke pomagačke, psi terapevti s svojimi vodniki.

S svojim prostovoljnim delom pomagajo ljudem z različnimi težavami, bodisi pri zdravljenju, rehabilitaciji ali pa kakovostnemu preživljanju vsakdanjika. V vrtcih in šolah učijo mlade kako spoštovati in pravilno ravnati z živalmi. Delujejo v domovih za starejše občane, v bolnišnicah, šolah in vrtcih.

Tačke pomagačke spoznamo po značilnih oprsnicah.
Tačke pomagačke spoznamo po značilnih oprsnicah.

Tačke pomagačke spoznamo po lepih modrih oprsnicah z rumeno obrobo ter logotipom društva, ki jo nosijo psi. Vodniki imajo priponko s sliko in imenom ter logotipom društva.

Spomnim se prispevka na televiziji v katerem sta sodelovala kraljevski koder Gustav in njegova vodnica. Ta je povedala zgodbo iz doma za starejše občane. Starejša gospa, ki je bila slepa in malodušna, ni hotela ne vstati ne drugače sodelovati, se je ob srečanju z Gustavom popolnoma spremenila. Zdaj komaj čaka na četrtek, ko pride Gustav. Pa še veliko je takih primerov, ko ljudje ob živalih polno zaživijo.

Žana, pritlikavi koder je tudi Tačka pomagačka.
Žana, pritlikavi koder je tudi Tačka pomagačka.

Seveda pa taka društva svojega sodelovanja ne vsiljujejo nikomur, potrebno jih je poklicati in se zmeniti za sodelovanje. Ljudem, ki se odločijo za tako pomoč, pes zelo veliko pomeni, ko ga pobožajo, počešejo in se z njim poigrajo, na kar se vsak kuža z veseljem odzove, so zelo srečni in pomirjeni.

Družba živali prinaša srečo in veselje zdravim in bolnim, živali so odlično zdravilo proti stresu in depresiji. Mednarodne raziskave po svetu dokazujejo, da živali tudi znižujejo krvni tlak in srčni utrip. Tačke pomagačke so bile leta 2008 proglašene tudi za dobrotnike leta.

Seveda pa je tudi pri tej dejavnosti samo ljubezen do ljubeznivih in potrpežljivih štirinožcev premalo. Taka društva za svoje delo potrebujejo tudi finančno pomoč in donacije, da lahko še več psov izurijo za pomoč ljudem. Kdorkoli ima željo in možnost pomagati Slovenskemu društvu za terapijo s pomočjo psov in bi želeli nakazati denarno pomoč, lahko vse podatke dobijo na spletni strani: ognjena.com.

Še nekaj fotografij, ki sem jih posnela na pasji razstavi v Ljubljani ob predstavitvi Tačk pomagačk:

img_1038

img_1035

Gustav
Gustav

img_1028

img_1039