Benetke, Venezia

Benetke, po italijansko Venezia, so mesto, ki ga je treba videti vsaj enkrat v življenju.

Benetke so glavno mesto italijanske dežele Benečija, po italijansko Veneto, ležijo pa na severnem delu Jadranskega morja v Beneški laguni.  Približno trideset kilometrov nižje od Benetk pa leži mestece Chioggia, z redno ladijsko povezavo med mestoma. Benetke imajo nekaj več kot 300.000 prebivalcev, kar je precej več od Ljubljane.

Markov trg v času ko hranjenje golobov še ni bilo prepovedano
Markov trg v času ko hranjenje golobov še ni bilo prepovedano.

Ko smo šli v Benetke prvič, smo se tja odpravili s katamaranom Prince of Venice iz našega Pirana. Plovba do Beneške lagune je bila v lepem in mirnem vremenu prijetna in zanimiva, saj se s takim plovilom ne voziš vsak dan. V Benetkah se je popoldan pošteno vlil dež tako, da smo lahko na lastne oči videli kaj pomeni aqua alta oziroma visoka voda, ker trgi ne požirajo vode tako hitro kot dežuje. In ko smo se zvečer vračali v Piran in smo iz Beneške lagune prišli na odprto morje, je bilo to nemirno in razburkano, da smo se do Pirana pošteno pretresli.

Katamaran Princ of Venice
Katamaran Prince of Venice

Nekatere znamenitosti Benetk:

Canal Grande ali Veliki kanal se vije čez cele Benetke in po njem se odvija vodni mestni promet s plovili, ki jih imenujejo vaporeto in imajo svoje številke, kot pri nas mestni avtobus.  Ob celem kanalu pa lahko občudujemo veličastne beneške palače, ene bolj, druge malo manj ohranjene. Največja atrakcija pa so prav gotovo gondole in gondoljerji, ki prevažajo turiste po kanalu. Velja pa omeniti še most Rialto s svojimi trgovinicami in most Accademia.

Veliki kanal ali Canal Grande
Veliki kanal ali Canal Grande
Most Rialto je poln malih trgovinic z beneškimi spominki, kot so beneške maske in obvetne gondole.
Most Rialto je poln malih trgovinic z beneškimi spominki, kot so beneške maske in makete gondol.

Trg sv. Marka ali Piazza San Marco, nekoč poln golobov, danes pa je hranjenje le teh prepovedano.

Baziliko sv. Marka, Basilica di San Marco, ki kraljuje na trgu so začeli graditi leta 832. Za ogled vseh zakladov, ki jih hrani, bi potrebovali cel dan, če ne štejemo še čakanja v vrsti pred vhodom, ki je kar dolga.

Campanile je  najvišja stavba v Benetkah, meri 98,5 m. Z dvigalom se lahko povzpnemo nanj in občudujemo razgled daleč naokoli, na otoke Murano in Burano, pa seveda razgled na trg sv. Marka je tudi enkraten.

Pogled iz stolpa Campanile na trg sv. Marka
Pogled iz stolpa Campanile na trg sv. Marka
Okoli Benetk je polno malih otočkov
Okoli Benetk je polno malih otočkov
Ura z zodiakom na Markovem trgu
Ura z zodiakom na Markovem trgu

Podobno uro z zodiakom imajo tudi v Padovi, vendar je ta v Benetkah bolje ohranjena.

Od znamenitosti v središču Benetk velja omeniti tudi Doževo palačo (Palazzo Ducale) in pa Most vzdihljajev (Ponte dei Sospiri). Doževa palača je sedež uprave Benetk že 1000 let. Med to čudovito gotsko palačo in mestnimi zapori pa je Most vzdihljajev, ki ime ni dobil iz kakšnih romantičnih nagibov, ampak so tu zaporniki še zadnjič skozi okno pogledali ven in se poslovili od domačih ter pri tem vzdihnili, saj se je malo kdo vrnil živ od tod.

Doževa palača, Palazzo Ducale
Doževa palača, Palazzo Ducale
Most vzdihljajev, Ponte dei Sospiri
Most vzdihljajev, Ponte dei Sospiri

In za bolj veder konec izleta po Benetkah še obisk delavnice v mestu, kjer turistom prikažejo postopek izdelave steklenih izdelkov iz slavnega Muranskega stekla. Tu je tudi trgovinica z Muranskimi spominki.

Trgovina v mestu z izdelki iz Muranskega stekla
Trgovina v mestu z izdelki iz Muranskega stekla