Arto Paasilinna, Gozd obešenih lisic

knjigeGozd obešenih lisic je zgodba o Oivi Juntunenu, ki je po rodu Finec, po poklicu pa je bil lopov, kot ga predstavi pisatelj. O njem še pravi: “Oiva je znal ceniti poštenje, saj je bil lopov.”

Oiva s prijateljema ukrade 36 kilogramov zlata in, ker ga ne želi deliti z njima, ga skrivaj odnese daleč od civiliziranega sveta, v divjo pokrajino Laponsko, na severu Skandinavije.

Arto Paasilinna na hudomušen način opisuje življenje v tej nič kaj idilični in prijazni pokrajini, temveč lepi, kruti in divji Laponski. Opisuje življenje ljudi, ki so se po naključju našli in živijo skupaj v koči sredi divjine. Oiva, lopov po poklicu; Remes, major finske vojske, ki si vzame eno leto dopusta in se odpravi v divjino; Naska, 90-letna Laponka, ki se menda spominja štirih ali petih vojn ter dve lepotici iz Stockholma, ki se ukvarjata z najstarejšo obrtjo na svetu.

Tu je tudi lisjaček, ki je vedno nekje v bližini. Navadil se je človeške prisotnosti in pride h koči po svoj obrok, pa tudi Oiva in Remes se nanj zelo navežeta.

Pri Paasilinni je ljubezen do živali pogosto močnejša kot ljubezen med moškim in žensko. Pogost motiv njegovih romanov je beg pred civilizacijo v lepi in kruti svet divjine, ki je za finskega moškega pravi iziv.

Arto Paasilinna se je rodil leta 1942 v mestu Kittila v Laponiji. Preden se je začel poklicno ukvarjati s pisateljevanjem je bil novinar. V svojih romanih na humoren način opisuje svoje finske rojake.