Sarita Mandanna, Tigrov grič

2013 Počitniško branje: Sarita Mandanna, Tigrov grič, naslov izvirnika: Tiger Hills

 

Sarita Mandanna, Tigrov grič, 566 strani, založba Modrijan 2011
Sarita Mandanna, Tigrov grič, 566 strani, založba Modrijan, 2011

Zgodba romana Tigrov grič se dogaja na jugovzhodu Indije, bolj natančno v slikoviti državi Kodagu, angleško Coorg. Začetek zgodbe sega v leto 1878. in spremljamo družinsko sago družine Kambejmada in Načimada, vse do začetka druge svetovne vojne.

V idilični pokrajini, s kavnimi plantažami in še več čudovitih in zanimivih rastlin, ki jih neumorno preučuje Hermann Gundert, vodja tamkajšnjega misijona, se tudi življenje glavnih akterjev zgodbe prične idilično.

Devi je prva deklica, ki se je po več kot šestdesetih letih rodila v družini Načimanda. Navihano malo lepotico obožuje vsa družina. Devana je član bogate družine Kambejmada. Zaradi tragične smrti njegove matere, odrašča v varnem zavetju razširjene družine. Devi in Devana postaneta nerazdružljiva, skupaj odkrivata čudoviti svet bujnih pragozdov in kavnih plantaž in pod vodstvom malce divje Devi, se podajata v razburljivo otroško življenje.

Devi in Devana skupaj odraščata, hodita v šolo in videti je, da bosta skupaj tudi, ko odrasteta. Vsa idila pa se dramatično spremeni, ko Devi na družinskem srečanju uzre Mačuja, lovca na tigre. Čeprav še otrok, si priseže, da se bo z Mačujem poročila.

Kasneje se Devi in Maču res zbližata, toda tragičen in usoden dogodek za vedno spremeni njuni življenji. Devi je poslej, kot pravi pisateljica “prikovana na izgubo in žalost”.

Sarita Mandanna se je rodila v Kodaguju, ki ga tako lepo opisuje v pričujoči knjigi. Trenutno živi in ustvarja v Kanadi.
tiger narava   Zgodbe iz Indije: Ženski kupe, Anita Nair